کارکردن بیرون از منزل به یکی از ملزومات در زندگی امروز تبدیل شده است. برای کار کردن در هر سازمان و هر بخشی شما نیاز دارید تا احساس خوبی از بودن در آن محیط داشته باشید. شما باید به طور کامل به مدیریت یک محیط اعتماد داشته باشید تا بتوانید از صد در صد توانایی های خودتان بهره ببرید. با توجه به همین موضوعات، اهمیت ایجاد اعتماد در کارمندان آشکار میشود. اگر شما به عنوان یک مدیر در یک بخش فعالیت میکنید، مطمئنا در شرایطی مجبور شدهاید تا تلاش خود برای ایجاد اعتماد در کارمندان را افزایش دهید.
یک تیم زمانی میتواند به صورت تاثیرگذار فعالیت داشته باشد که تمام اعضای آن به یکدیگر و به مدیر اعتماد و اطمینان داشته باشند. تنها در این زمان است که آن ها میتوانند با کار گروهی از تمام توانایی های خود بهره ببرند و به اشتراک گذاری اطلاعات بپردازند. هنگامی که در یک تیم اعتماد وجود نداشته باشد پیشرفت صورت نمیگیرد، اطلاعات و تخصص ها به اشتراک گذاشته نمیشوند، و افراد با یکدیگر صادق نیستند. در صورتی که این اختلافات و ناهماهنگی ها در یک تیم وجود داشته باشد نمیتوان انتظار داشت که یک تیم به پیشرفت و توسعه برسد.
بررسی مزایای ایجاد اعتماد در کارمندان
ایجاد اعتماد در کارمندان میتواند حس شور و نشاط بیشتری را به کسب و کار تزریق کند. حس اعتماد میتواند باعث ترشح هورمون های سازندهای در بدن شود که میتوانند احساس شادی و همدلی را در بدن افراد ایجاد کنند. همین موضوع میتواند باعث شود تا افراد دلبستگی و علاقه بیشتری به کار خودشان داشته باشند و از صد در صد توانایی های خود برای کار کردن بهره ببرند. با توجه به همین نکات، مزیت اعتماد سازی واضح میشود.
تحقیقات بسیار زیادی در زمینه تاثیر حس اعتماد در افراد انجام شده است که این تحقیقات نشان میدهند در شرکت هایی که در آن ها اعتماد بیشتری جاری میباشد افراد استرس کمتر، انرژی بیشتر، دل بستگی بیشتر به کار، درصد رضایت از زندگی بیشتر، و … را تجربه میکنند. به طور کلی برآیند زندگی افراد مثبتتر و سازندهتر میباشد. این آمار ها به صورت دقیق میتوانند اهمیت صد در صدی ایجاد اعتماد در کارمندان را برای شما آشکار کنند و به شما کمک کنند با استفاده از این نکته کوچک ارتباط سازندهای با کارمندان بسازید و از تمام توانایی های آنان برای پیشرفت کسب و کار خودتان بهره ببرید.
در صورت بی اعتمادی کارمندان به یک شرکت و سازمان، چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
بیاعتمادی و عدم توجه به ایجاد اعتماد در کارمندان، میتواند تأثیرات بسیار مخربی را برای یک سازمان و فرد مشغول به کار در آن سازمان داشته باشد. عدم اعتماد سازی میتواند باعث ایجاد حس ناامنی برای کارکنان شود و همین حس نا امنی میتواند باعث پخش اطلاعات دروغ و نادرست شود. برای مثال اگر کارکنان حس اعتماد به یک سازمان نداشته باشند، میترسند که در صورت رخ دادن اشتباه اخراج شوند. در این شرایط آن ها تمام تلاش خودشان را میکنند تا با دادن اطلاعات نادرست خطر اخراج شدن خودشان را تا حد بسیار زیادی پایینتر بیاورند.
در مواردی حتی عدم ایجاد اعتماد در کارمندان میتواند باعث دلسردی آن ها نسبت به کار شود. در مواردی این بی اعتمادی حتی ممکن است باعث شود که آن ها از کار خودشان استعفا دهند. هنگامی که شما از حقوق کارمندان خودتان دفاع نکنید؛ و در صورتی که حق کامل با آن ها میباشد تنها به سرزنش کردن بپردازید و با آن ها بد صحبت کنید، قاعدتاً فردی که عزتنفس بالایی دارد از ادامه روند همکاری جلوگیری میکند و همکاریاش را با شما قطع میکند. این اتفاق هم میتواند به صورت مادی به شما آسیب وارد میکند و هم به صورت معنوی روان شما را به هم میریزد.
بررسی روش هایی که میتوانند به ایجاد اعتماد در کارمندان کمک کنند
با توجه به مواردی که ما پیشتر گفتیم، شما قاعدتاً با اهمیت ایجاد اعتماد در کارمندان آشنا شدید. اگر تصمیم خود را مبنی بر تلاش در زمینه ایجاد اعتماد در کارمندان قطعی کردهاید؛ به شما پیشنهاد میکنیم که ما را تا انتهای این محتوا همراهی کنید. ما در ادامه قصد داریم برای شما راهکار ها و روش های ایجاد اعتماد در کارمندان را بیان کنیم. همچنین قصد داریم برای شما بازگو کنیم که از طریق چه الگو هایی میتوانید باعث ایجاد حس خوب در کارمندان خودتان شوید و به آنها حس باارزش بودن را القا کنید. اگر میخواهید این موارد را بدانید ما را همراهی کنید.
- پشتیبان باشید
- صداقت را فراموش نکنید
- انتقاد پذیر باشید و سیاست داشته باشید
- برنامهریزی و الگو داشته باشید
- شفاف باشید
- اگر قولی میدهید روی قول خود بمانید
- به ایجاد ارتباط صمیمی در میان کارمندان بپردازید
- گوش دهید
- قدردان زحمات کارمندان باشید و آن ها را تشویق کنید
- به توانمندی کارمندان خود بیفزایید
- فرهنگ سازی کنید
- در خدمت تیم خود باشید
پشتیبان باشید
روش اول و الگوی اولی که میتواند به ایجاد اعتماد در کارمندان کمک کند حس پشتیبان داشتن میباشد. کارمندان هنگامی که حس کنند شما به فردیت توجه نمیکنید و صلاح کل کارمندان را مد نظر دارید، قاعدتاً حس اعتماد بیشتری از شما و سازمان خواهند داشت. سعی کنید هنگامی که آن ها به اعتبار نیاز دارند، اعتبار را از آن ها دریغ نکنید و آن ها را بالا بیاورید. تلاش کنید تا در صورت فعالیت مناسب احساس خوبی را به کارمندان بدهید و از آن ها تشکر کنید که در مجموعه شما فعالیت میکنند و از تواناییهایشان برای پیشرفت مجموعه شما بهره میبرند. همین جملات کوتاه میتواند نشان دهد که شما به صورت صد در صد پشتیبان کارمندان خودتان هستید. البته پشتیبانی نباید تنها در حرف نمود پیدا کند. بلکه شما باید تلاش کنید تا در عمل نیز پشتیبان کارمندان خود باشید.
صداقت را فراموش نکنید
صادق بودن یکی از اصلیترین راه های ایجاد اعتماد در کارمندان است. کارمندان باید بدانند که شما در هر شرایطی با آن ها صادق هستید و حقیقت را به آن ها میگویید. در مواردی ممکن است که شنیدن حقیقت سخت و دشوار باشد، اما برای ایجاد اعتماد در کارمندان آن ها باید مطمئن باشند که شما در هر شرایطی حقیقت و واقعیت را به آن ها میگویید و چیزی را از آنها پنهان نمیکنید. اشتباهات و مشکلات همواره وجود دارند. شما نمیتوانید یک جامعه و سازمان آرمانی را طراحی کنید که در آن هیچ اشتباهی رخ نمیدهد و هیچ اتفاق بدی نمیافتد.
در واقع لزوم پیشرفت اتفاقات بد و اشتباهات میباشند. اما مهمترین راهی که میتواند به شما و کارمندان کمک کند تا از اشتباهات و اتفاقات ناگوار عبور کنید صداقت و بیان درست واقعیت ها میباشد. هنگامی که شما با گروه خود صادق باشید، کارمندان نیز با شما صداقت خواهند داشت و به هیچ عنوان به شما دروغ نخواهند گفت. همین موضوع از ایجاد مشکلات مخرب جلوگیری میکند و میتواند یک رابطهی مبتنی بر صداقت را بسازد. در این رابطه افراد به صورت کاملاً همدلانه با یکدیگر فعالیت میکنند و مانند یک روح در چندین بدن هستند.
انتقاد پذیر باشید و سیاست داشته باشید
کارمندان هنگامی میتوانند به شما اعتماد کنند که بدانند شما انتقاد آن ها را میشنوید و پذیرای آن هستید. شما به عنوان یک مدیر همواره حق این را دارید که از نحوه فعالیت کارمندان خود ایراد بگیرید و به آن ها تذکر دهید. حتی در فضای سالم کاری نیز در برخی موارد دادن تذکر و انتقاد کاملاً طبیعی میباشد. اما برای ایجاد اعتماد در کارمندان این رابطه باید کاملاً دو طرفه باشد. یعنی همانقدر که شما از کار کارمندان خود ایراد میگیرید و به آن ها تذکر میدهید، کارمندان نیز باید همین حق را داشته باشند. البته در رابطه کارفرما و کارمندی احترام ها باید کمی در چهارچوب خاص تری صورت بگیرد. یعنی یک کارمند نباید به اندازهی شما انتقاد کند.
اما به هر حال شما باید یک راه باریک برای کارمندان خود باز بگذارید تا آن ها در صورت دیدن یک ایراد و یا یک مشکل این حق را به خودشان بدهند تا به بیان انتقاد با شما بپردازند. شما نباید فضای ترسناکی را ایجاد کنید که کارمندان از انتقاد کردن بترسند. توجه کنید شاید انتقاد شنیدن از سوی کارمندان کمی سخت باشد، اما در مواردی همین انتقاد های کوچک هستند که میتوانند ایده های جذاب و بسیار سازندهای را برای شما داشته باشند.
برنامهریزی و الگو داشته باشید
برای کارکردن در یک سازمان، افراد و مدیران باید بر طبق یک الگوی مشخص کار کنند. این الگو طراحی و تولید میشود تا به کارفرما ها و کارمندان کمک کند روی یک رویه خاص و از پیش تعیین شدهای به سمت پیشرفت حرکت کنند. این الگو شامل دستورالعمل های سختگیرانهای میشود که افراد کاملاً باید به آن ها پایبند باشند. توجه کنید که الگو سازی و برنامه ریزی داشتن؛ به خودی خود باعث ایجاد اعتماد در کارمندان نمیشود. شما هنگامی میتوانید از ارائهی الگو به عنوان یک روش اعتماد سازی استفاده کنید که خودتان نیز به عنوان یک مدیر به تمام اصول آن پایبند باشید. پس شما زمانی میتوانید باعث ایجاد ایجاد اعتماد در کارمندان شوید که یک الگو ارائه کنید و از کارمندان به صورت محترمانه بخواهید که به این الگو پایبند باشند. در قدم بعدی خودتان نیز باید به اصولی که در این الگو قرار دارد پای بند باشید تا کارمندان فکر نکنند این الگو تنها برای آنهاست.
شفاف باشید
شما باید به عنوان یک مدیر برای ایجاد اعتماد در کارمندان به صورت کاملاً واضح و شفاف انتظارات خود را از کارمندان به آن ها نشان دهید. ایجاد ابهامات، استفاده از کلمات نامفهوم و تخصصی، ایراد های بیخودی گرفتن، و بیاهمیت بودن به روان کارمندان؛ میتواند تاثیرات مخربی را روی آن ها بگذارد. شما باید به صورت کاملاً شفاف با کارمندان رفتار کنید و توقعات خود از آن ها را به صورت کاملاً شفاف بیان کنید. اجازه ندهید که هیچ ابهام و سوالی باقی بماند و در صورت ایجاد اشتباه، به صورت کاملاً واضح به کارمندان توضیح دهید که چرا از دست آن ها ناراحت و عصبانی هستید. پیشتر برای شما گفتیم که اشتباهات رخ میدهند. اما نحوه برخورد با اشتباه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. شما باید تلاش کنید تا با صحبت درست و اصولی مسئولیتپذیری را در کارمندان خود ایجاد کنید و از تکرار اشتباه جلوگیری کنید.
اگر قولی میدهید روی قول خود بمانید
یکی از سادهترین و آسانترین روش های ایجاد اعتماد در کارمندان، حفظ کردن قول میباشد. اگر شما به کارمندان خود قول داده که فعالیتی را انجام دهید؛ تمام تلاش خودتان را بکنید تا روی قول خود بایستید. اگر حس میکنید نمیتوانید کاری را انجام دهید، به هیچ عنوان در رابطه با آن با کارمندان خود صحبت نکنید و قولی ندهید. کارمندان درست مانند شما انسان هستند و بازیچه دست شما نیستند. خودتان را در مقابل احساسات آن ها مسئول بدانید و تنها زمانی به آن ها قول انجام کاری را بدهید که توانایی انجام آن کار را دارید. اگر در شرایط خاصی نتوانستید روی قول خود بمانید، سعی کنید که به صورت کاملاً واضح به کارمندان خود توضیحاتی را ارائه دهید و به آن ها بگویید که چه مشکلاتی برای شما پیش آمد که نتوانستید روی قول خود بایستید.
به ایجاد ارتباط صمیمی در میان کارمندان بپردازید
از دیگر روش های ایجاد اعتماد در کارمندان ایجاد ارتباطات مؤثر در میان کارمندان میباشد. شما به عنوان یک مدیر باید در میان کارمندان حس صمیمیت ایجاد کنید و سعی کنید خودتان نیز مانند یک دوست با کارمندان رفتار کنید. ارتباطات باز و مناسب عنصری بسیار حیاتی و سازنده میباشد که میتواند هم باعث ایجاد حس اعتماد شود و هم انجام کار گروهی را راحتتر کند. شما برای ایجاد اعتماد در کارمندان باید از آن ها بخواهید با یکدیگر همواره ارتباط بگیرند و در صورت وجود ابهامات از تخصص یکدیگر بهره ببرند.
در صورتی که یکی از کارمندان به سوال های سایر کارمندان پاسخ درستی نداد، سعی کنید که به او تذکر دهید و از او بخواهید که مانند یک فرد دلسوز و معلم مهربان به ابهامات افراد دیگر پاسخ دهد. فضای کار تیمی سرشار از سوال ها و ابهامات و میباشد. در این فضا افراد باید کاملاً با یکدیگر همکاری کنند و به یکدیگر کمک کنند. اگر حتی یک نفر در این تیم با افرادی دیگر هماهنگ نباشد نمیتوان انتظار موفقیت از آن تیم داشت.
گوش دهید
بیشتر از این که صحبت کنید و تذکر دهید، سعی کنید گوش دهید. اگر بحث و جدلی پیش آمد و یا کارمندی از شرایط خاصی اعتراضی داشت، سعی کنید که با تمام وجود به صحبت های او گوش دهید. این راه یک راه بسیار سازنده در ایجاد اعتماد در کارمندان میباشد که تاثیر شگفت انگیزی در این زمینه دارد. گوش دادن همواره میتواند شما را به یک فرد با شخصیت و قابل اعتماد تبدیل کند. همه ما به صورت ذاتی دوست داریم که به صحبت های ما با دقت بسیار بالایی گوش داده شود. اگر ناراحتی در وجودمان داریم، دوست داریم که بنشینیم و با فرد مقابل خودمان در رابطه با ناراحتی هایمان صحبت کنیم.
بهترین کاری که فرد مقابل ما میتواند انجام دهد گوش دادن درست به صحبت ها میباشد. سعی کنید هنگام صحبت کارمندان میان حرف آن ها نپرید و رئیس بازی در نیاورید. هنگامی که فردی شکایتی از چیزی دارد سعی کنید که وجهه کارفرما بودن خودتان را کنار بگذارید و درست مانند یک دوست کنار او بنشینید و به حرفها و سخنان او گوش فرا دهید. بعد از اتمام صحبت ها میتوانید نکات مورد نظر خود را به صورت کاملاً محترمانه به او بیان کنید و از او بخواهید تا رفتار های اشتباه خودش را درست کند یا به قول بدهید که چیزی که او را ناراحت کرده را بررسی میکنید و تلاش میکنید تا آن را از بین ببرید.
قدردان زحمات کارمندان باشید و آن ها را تشویق کنید
یکی از راه های سازنده در زمینه ایجاد اعتماد در کارمندان، تشکر کردن و تشویق کردن کارمندان میباشد. شما زمانی میتوانید به ایجاد اعتماد در کارمندان بپردازید که از تلاش های آن ها قدردانی کنید و به آن ها حس مثبتی را بدهید. هنگامی که فردی در گروه شما از تمام توانایی هایش بهره گرفته و تمام تلاش خودش را کرده تا گروه را به هدفش برساند، لایق تشویق میباشد. روش های گوناگونی برای تشویق کارمندان وجود دارد. برای مثال شما میتوانید به آن ها مرخصی بدهید، و یا از هدایای نقدی بهره ببرید. حتی همین تشویق کردن نیز باید از روی سیاست باشد.
اگر شما میدانید کارمندتان به مرخصی نیاز دارد، سعی کنید مرخصی را به او بدهید. یا اگر میدانید کارمندان از لحاظ مالی در مضیقه میباشد، سعی کنید که تشویقات مالی را به او ارائه دهید. به هر حال نفس عمل یعنی تشکر کردن و تشویق کردن نباید فراموش شود. هنگامی که کارمندان از تمام توانایی های خودشان بهره گرفته باشند، توقع دارند تا حداقل یک تشکر از شما بشنود. شما باید علاوه بر تشکر کردن به تشویق آن ها نیز بپردازید. به صورت ذاتی ما انسان ها جایزه گرفتن را دوست داریم و تمام تلاش خودمان را میکنیم تا از افراد بالا دست خودمان جایزه بگیریم. پس این حس لذت را از کارمندان خود دریغ نکنید.
به توانمندی کارمندان خود بیفزایید
شما هنگامی میتوانید به گروه خودتان را به سمت پیشرفت هدایت کنید که از افراد متخصص کمک بگیرید. علاوه بر این که استخدام افراد با توانایی های درست مهم میباشد؛ بالا بردن توانمندی های آن ها نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای مثال هنگامی که شما به یک محتوا نویس احتیاج دارید؛ در مرحله اولیه تلاش میکنید تا فردی را استخدام کنید که توانایی های اولیه محتوا نویسی را دارد. در مرحله بعد شما نباید کارمند خود را به حال خود رها کنید.
برای ایجاد اعتماد در کارمندان تلاش کنید تا به آن ها نکات آموزندهای را بیاموزید. به محتوا نویس خود نکاتی را بیاموزید که میدانید در زمینه محتوا نویسی میتواند به او کمک شایانی کند. این موضوع باعث میشود تا کارمند محتوا نویس شما هم نکتهای را یاد بگیر، هم حس خوبی را از سمت شما دریافت کند. اگر محتوا نویس فکر کند که شما به او اهمیت میدهید و تلاش دارید تا مهارت های او را بالاتر ببرید، تمام تلاش خودش را میکند تا صد در صد توانایی هایش را برای بهبود شرایط کسب و کار شما بگذارد و از هیچ چیز دریغ نمیکند. علاوه بر این موضوع روحیه یادگیری در فرد افزایش پیدا میکند و تخصص فرد بیشتر میشود. همین موضوع باعث میشود تا شما از افراد و گروه متخصص تری بهره ببرید.
فرهنگ سازی کنید
برای ایجاد حس خوب و سازنده در یک سازمان، فرهنگ سازی ضروری میباشد. شما برای ایجاد اعتماد در کارمندان نیاز دارید تا به صورت درست و قانون مندانه رفتار کنید. قانون هر سازمان و اداره به صورت نانوشته توسط افراد مدیر در آن جامعه شکل میگیرد. رفتاری که شما میکنید در واقع رفتار کل سازمان شما میباشد. زیرا کارمندان به شما نگاه میکنند و از شما یاد میگیرند. پس سعی کنید که یک فرهنگ خوب را در سازمان خود ایجاد کنید تا کارمندان نیز از این فرهنگ مناسب و سازنده پیروی کنند و صفات عالی انسانی را درون خودشان رشد دهند.
در سازمان خودتان تنها به فکر پول درآوردن نباشید. سعی کنید تا کلاس های فرهنگ سازی را ایجاد کنید و به نحوی به بهبود فرهنگ کارکنان خودتان بپردازید. هر چه فضای کاری بیشتر در یک سازمان غالب باشد، رشد فردیت و جامعه در آن سازمان کم میشود. شما باید به کارمندان خود اجازه دهید تا در قالبی خارج از قالب کاری نیز در سازمان شما رشد و پرورش شخصیتی داشته باشد تا شما بتوانید یک سازمان حرفه ای و اخلاقی داشته باشید.
در خدمت تیم خود باشید
یک روش ساده برای ایجاد اعتماد در کارمندان در خدمت بودن تیم میباشد. کارمندان باید حس کنند هنگامی که به شما نیاز دارند شما در کنار آن ها هستید. این اعتماد و ارتباط دو طرفه میتواند باعث ایجاد اعتماد در کارمندان شما شود. درست همان طور که هنگامی که شما نیاز دارید از خدمات و توانایی های کارمندان بهره میبرید، آن ها نیز باید در هنگام نیاز به شما دسترسی کامل داشته باشند. این موضوع به این معنی نیست که شما در طول زمان کاری باید حتماً در سازمان وجود داشته باشید. تنها هنگامی که افراد با شما ارتباط میگیرند شما باید سریعاً خودتان را به سازمان برسانید. یا حداقل سعی کنید از همان راه دور به ابهامات و پاسخ های افراد گوش فرا دهید و تلاش کنید تا اشکلات آن ها را رفع کنید.
خلاصه
ما در این محتوا به طور کامل برای شما در رابطه با روش های ایجاد اعتماد در کارمندان صحبت کردیم. هر چه فضای یک سازمان سالمتر باشد، اعتماد سازی در آن سازمان راحتتر صورت میگیرد. پس در مرحله اول تلاش کنید تا هنجار های اجتماعی و قوانین از پیش تعیین شده را در سازمان خود ایجاد کنید. هنگامی که موفق شوید این کار ها را انجام دهید، راحتتر به اعتماد سازی خواهید پرداخت. اما علاوه بر مواردی که ما پیشتر نیز به شما گفتیم، اگر کنجکاو هستید تا در رابطه با روشهای تازه و سازنده برای رشد کسبوکار خودتان بدانید و یا قصد دارید که در شبکه اجتماعی گوناگونی مانند اینستاگرام به تبلیغات گسترده بپردازید؛ به شما پیشنهاد میکنیم که با سایت ما یعنی احسانشووون ارتباط بگیرید. مطمئن باشید که نکات سازندهای را در این زمینه فرا میگیرید.